Kuhinjski elementi postavljeni v različne kuhinjske nize

Kuhinjski elementi so lahko postavljeni v različne kuhinjske nize. Načrtovanje kuhinje je v precejšnji meri odvisna od našega načina življenja. Lahko jo namreč uporabljamo izključno zase in za svojo družino, hkrati pa je lahko to tudi prostor za goste, za jutranji klepet ali za večerne pogovore, torej prostor, namenjen komunikaciji in ne samo pripravljanju obrokov. Ugotoviti je potrebno še koliko oseb bo opravljalo delo v kuhinji in ali bo kuhinja vključevala jedilni kot.

 


Kuhinjski elementi ob steni tvorijo enoredno kuhinjo

Pri enoredni kuhinji so kuhinjski elementi razporejeni vzdolž ene same stene. Kuhinjski elementi pa so lahko nameščeni tudi v kuhinjski niši ali na hodniku. Slabost dolge enoredne kuhinje so pogosto prevelike razdalje med delovnimi centri, kar pomeni več gibanja in porabe časa med pripravo hrane in se tako delo v kuhinji zavleče.

 


Kuhinjski elementi ob dveh stenah tvorijo dvoredno kuhinjo

Pri dvoredni kuhinji so kuhinjski elementi razporejeni ob dveh nasprotnih stenah, pri čimer je treba paziti, da je prehodni del dovolj širok za nemoteče gibanje dveh oseb. Slabost kuhinje, kjer so tako postavljeni kuhinjski elementi je, da je prostor za toplotno obdelavo ob nasprotni steni kot delovni pult s pomivalnim koritom, zato obstaja nevarnost pojavljanja nečistoč na tleh med prenašanjem hrane iz enega niza na drugi.

 


Kuhinjski elementi postavljeni v obliki črke L

Pri kuhinji v obliki črke L so kuhinjski elementi nameščeni ob dveh stikajočih se stenah, v vogalu diagonalno na kuhinjske elemente pa ostane dovolj prostora, kjer lahko stoji jedilna miza.

 


Kuhinjski elementi postavljeni v obliki črke U

Kuhinjski elementi postavljeni v obliki črke U omogočajo optimalno razporeditev delovnih centrov in učinkovito izrabo tlorisne površine, saj potrebujemo malo komunikacijske površine. Slabost, ki jo prinašajo tako postavljeni kuhinjski elementi, predstavljajo kotno kuhinjsko pohištvo, ki so pogosto slabo izkoriščeni. Za boljšo izkoroščenost prostora lahko poskrbijo primerne kotne kuhinjske omarice.

 

Izbirate novo kuhinjo? Pokličite naše svetovalce in skupaj bomo oblikovali kuhinjo po vaši meri!