Trendi oblikovanja in uporaba materialov za sodobne kuhinje

V preteklosti je bila kuhinja namenjena izključno pripravi hrane, zato je bila kuhinjska oprema racionalna. Sodobne kuhinje pa so povsem drugačne, saj so hkrati postala tudi središče družabnega življenja družine. Kuhinjska oprema, katere oblikovne smernicezaznavamo kupci, se izoblikuje iz ponudbe vodilnih proizvajalcev za kuhinjsko pohištvo in so plod temeljitih raziskav in analiz trga, socioloških študij, ekonomskih analiz itd. Vendar pa modnih posebnosti ne moremo imeti za novosti razvoja, ki jih prinaša kuhinjska oprema prihodnosti, ta se kaže predvsem v razvoju elementov bele tehnike.

 


Kamen za sodobne kuhinje

Za delovni pult se uporabljajo materiali, kot je kamen, kerrock, corian, prav tako je priljubljeno steklo v kuhnji, saj se pojavlja tendenca po boljši odpornosti proti kemikalijam, toploti in udarcem. Kamen se je v kuhinji pogosto uporabljal za delovni pult, novost pa so sodobne kuhinje, ki imajo kamen, steklo ali nerjaveče jeklo tudi na vratcih in ličnicah predalov in se torej uporablja tudi za kuhinjsko pohištvo. Kuhinjska oprema lahko s tako zasnovo ponudi kuhinjsko pohištvo z abstraktnimi vzorci in preprostimi barvnimi kombinacijami. Sodobni materiali se tako pojavljajo tudi na ostalih površinah sodobne kuhinje, vse je podrejeno estetiki, barve so zato nevtralne ali pa močno poudarjene.

 


Les za sodobne kuhinje

Sodobne kuhinje nudijo kuhinjsko pohištvo, kjer se namesto enobarvnih površin z enotnim vzorcem v zadnjem času uveljavljajo tudi različne vrste lesa z izrazito raznoliko barvno in teksturno površino. Les pa se trenutno uporabljaja tudi za poživitev celotnega ambienta. Med klasičnimi drevesnimi vrstami prednjači uporaba oreha, hrasta, pinije ali akacije, vse bolj pa jih nadomešča tudi uporaba eksotične tuje vrste, kot je indijsko jabolko, zingana ali makasar.

 


Tehnologija za sodobne kuhinje – pametni hladilnik

Tehnologija za sodobne kuhinje postaja vse bolj zapletena, vendar hkrati preprosta za uporabnika. Tako se na trgu pojavljajo inteligentni hladilniki, tako imenovani pametni hladilnik z vgrajenim računalnikom z zaslonom na dotik, ki je zasnovan kot družinski komunikacijski center. Tak pametni hladilnik pomaga pri nakupu živil in izbiri jedilnikov, pozna svojo vsebino, sporoča, katerim izdelkom se izteka rok uporabe, in svetuje, v kateri predal shraniti določena živila. Pametni hladilnik ima lahko vgrajeno tudi kuharsko knjigo, ki poleg receptov predlaga še sestavo obroka glede na vsebino hladilnika in rok uporabe izdelkov, ki so v njem. Prihodnost, ko bo pametni hladilnik del vsake sodobne kuhinje, ni več daleč.

 


Kuhinje Erjavec podrobneje: